derde en laatste deel
Derde en laatste deel trans Siberië .
We gingen dus met de trein van Datong naar Beijing.
Daar kwamen we na zes uur om 18.40 aan.
Totaal hadden we van Moskou 7865 km. per trein afgelegd.
De treinreis van Datong was erg mooi. We trokken door een zeer wisselende landschap.
Een stuk door een bergdal hebben we meer dan vijftig tunnels gepasseerd. Erg fraai.
We waren om 20.15 in het Chogwenmen Hotel. Een mooi hotel met mooie kamers vlak bij het (nieuwe) centrum van Bejing.
Gegeten in een klein chinees (uiteraard) restaurant. Geen engels menu, maar daar waren we\zo langzamerhand wel aan gewend in Rusland en Mongolië. Gelukkig is hier alles te krijgen wat op het menu staat. In de andere landen kreeg je een uitgebreid menu maar waren de meeste gerechten niet leverbaar.
Met handen en voeten hebben we dus duidelijk gemaakt wat we wilden eten en dat was heel lekker. (Als ze meer tandjes heeft mag Elin mee-eten)
Daarna bij Starbucks koffie gedronken .
Op zondag de 13e mei met de metro naar De Verboden Stad. We waren er om tien uur maar het was vreselijk druk. Je kon over de hoofden van de Chinezen lopen.
Omdat we allemaal al de verboden stad gezien hadden, besloten we maar niet in de kilometers lange rijen te gaan staan. Via het Tiaman Square zijn we naar een restaurant met een balkonnetje met parasols gelopen en hebben daar wat gedronken.\
Aan het eind van de middag moesten we vertrekkern met de trein naar Pingao.
In de trein hadden we een zogenaamde softsleeper, een cabine met vier bedden die we met een hollandse dame moesten delen. Het was twaalf uur met deze trein en achteraf toch niet onaangenaam, wel weinig geslapen op zeer harde bedden. Wel zijn deze Chinese treinen veel smeriger dan de Russische. Erg vieze toiletten. Maar we hebben het overleefd.
We kwamen om 05.33 in Pingao aan en waren kort daarop in een heel leuk hotel, voor de kenners in het Tian Yuan Kui Hotel. Een hotel binnen de muren van Pingao, gemaakt in allemaal originele huizen . Zeer schoon, netjes en leuk ingericht.,
Eerst wat buitgerust en daarna enige bezienswaardigheden bekeken, vooral Bhoeda tempels, die allemaal weer apart waren.
Daarna gegeten in het hotel wat erg goed was.
De volgende dag weer wat rondgelopen en enige attracties bezichtigd, vooral huizen van vroegere welgestelde inwoners.
Daarna hebben we allemaal een full body massage ondergaan. Aangenaam opgeknapt hebben we nog een kleinigheidje in het hotel gegeten voordat we onderweg moesten naar het station om de nachttrein te nemen van Pingao naar Xi-an die om 2042 ging vertrekken.
Hierin hadden we weer een softsleeper. Nu moesten we cabine delen met een chinese reisleidster die een groep Fransen begeleide. Ze sprak alleen maar chinees en frans. Weinig conversatie dus, maar we hebben haar nauwelijks gezien.
Twaalf uur later op woensdagochtend kwamen we aan in Xi-an en even later waren we in een hote4l met grote comfortabele kamers.
Na wat te zijn uitgerust van de vermoeienissen van de treinreis en na ontbeten te hebben bij Starbucks hebben we het s'middaqs rustig aan gedaan en zijn s'avonds naar show van klassieke Dynasty dansen geweest met vooraf een dumpling diner. Was erg leuk en lekker.
Op hemelvaartdag werden we om 8.30 opgehaald voor een tour naar het terra \cotta leger.
Natuurlijk zoals op alle tours eerst langs de winkels, hier factory genoemd, waarin ze je weer allerlei producten probeerden te verkopen zoals zijden shawls, stropdassen, houten lakwerk- meubelen, zijden tapijten, allerlei sieraden van jade e.d. en vele souvenirs.
Na een lekkere lunch eindelijk waar we voor kwamen het Terra Cotta Warriors museum.
Na een lange wandeling door een soort pretpark kwamen we tenslotte bij het museum.
Hier hebben we van genoten. Zeer indrukwekkend en een lange reis zeker de moeite waard.
Er \zijn al enorm veel beelden uit gegraven, maar ze zijn nog steeds bezig.
Dit was weer een prachtige dag.
Morgenochtend vertrekken we om 08.00 van het hotel om om 11.00 te vliegen naar Bejing.
Daar nog een nachtje in een hotel en dan vertrekken we zaterdag om 11.05 met KL 898 naar Schiphol aankomst 15.15.
Dan zit deze mooie, plezierige en indrukwekkende reis er weer op.
We danken iedereen hartelijk die onze reis hebben gevolgd.
Jullie bericht gelezen, ja, dit was het einde.
Zoals je schrijft nog één nachtje slapen........
We wensen jullie een goede thuiskomst, en dit wordt
alleen nog maar verhalen vertellen. En, bijkomen van
alle vermoeienissen, want deze was best heftig voor
deze "oude vandagen".
Van de vlaktes naar het overvolle Beijing. Heerlijk klinkt het allemaal. Fijn dat alles zo goed is verlopen!
Voor pap en mam: wij zorgen zaterdag voor eten bij jullie thuis!